h1

Answers 2: Photo

2008/12/07

Här kommer resten av svaren på era frågor. Hoppas ni fått svar på de flesta av era frågor :)


Foto:

Har du någon utbildning inom foto? Bara Fotografisk bild A i gymnasiet.

När började du intressera dig för foto? Intresset började på riktigt i gymnasiet. Innan visste jag inte vad jag höll på med.

Vad inspirerar dig när du fotar? Saker runt omkring mig, ljus och väder typ. Svårt att säga.

Vad tänker du när du tar en bild för att göra den intressant? Komposition, vinkel och ljussättning.

Hva er dine beste fototips? Lek, det ska inte vara på blodigt allvar att fota. Prova olika vinklar och komponeringar, lek med ljuset och olika inställningar på kameran.

Har du några bra “småtips” för nybörjare att tänka på? Prova dig fram, lär dig tekniken och var inte rädd för att fråga.

Vilken är din bästa bild som du någonsin har tagit? Helt omöjligt att säga men här är några favoriter: Other side, The Wall, Think, Sergels torg, Kungsholmen HDR, Alvin.

När kommer nästa avsnitt i fotoskolan? De har varit så himla bra hittills att jag längtar efter nästa! Hmm, jag har väl aldrig haft någon fotoskola? Du kanske menar Hanna Björkstedts lysande inlägg om ljus..? De kan jag i alla fall varmt rekommendera :)


Kamerautrustning:

Vilken var din första kamera? Min första digitala kamera var en Canon IXUS 55.

Vad tycker du om Nikon? Just nu tycker jag de är lite väl överskattade, att folk ska ha Nikon bara för att det är ”trendigt”, men å andra sidan är det samma sak med alla systemkameror, det är en trend som alla ska följa. Men i övrigt tycker jag inte illa om Nikon, förutom färgen på kameraremmen.. Har känt lite på en D300 och den är ju faktiskt riktigt trevlig!

Hva vil du si er et must når man har speilreflekskamera? Hva slags utstyr burde man ha? Det beror helt på vad man fotar för något, men ett normalzoom-objektiv är väl ett måste antar jag. Sen är ett 50mm 1.8 en rolig och relativt billig leksak :)

Varför använder du just Canon EOS 400d? Borde inte Nikon D90 passa bättre, framförallt med tanke på att den klarar ett betydligt högre ISO-tal? Jag har alltid fotat med Canon och kommer aldrig byta märke. När jag köpte min 400d var det den nyaste nybörjarkameran på marknaden och då, för två år sedan så klarade inte systemkameror i den prisklassen högre ISO. Men snart ska jag byta upp mig, då blir det en Canon 50d eller en 5dmkII, beroende på vad plånboken tillåter.

Vilken kamera skulle du rekommendera som första kamera för någon som fotat en del med systemkamera och kan lite men inte direkt jättemycket? Säg allt förutom Nikon D40/D40x, tack! Jag kan ju inte rekommendera Nikon eftersom jag inte vet särskilt mycket om dem. Men jag skulle rekommendera en Canon 450d eller 50d, beroende på hur mycket du kan och hur snabbt du tror att du utvecklas. En 50d klarar man sig väldigt långt med.

Ska köpa ett macro-objektiv sen.. Skulle du rekommendera ett EF-S 60mm 2.8 eller ett EF 100mm 2.8? 100mm 2.8 helt klart! Jag fotar med det på jobbet och det har en grym skärpa och är ett riktigt behagligt objektiv. Ett 60mm har jag dock aldrig testat så jag kan inte göra en rättvis jämförelse.

Hur förvarar du dina bilder? (på olika hårddiskar? virtuellt? brända på cd?) Använder du någon form av backup-tjänst? (och i så fall vilken?) Förvarar dumt nog alla på hårddisken i datorn, har ingen back-up alls och det kanske jag kommer få ångra en inte allt för vacker dag..


Redigering:

Redigerar du dina bilder mycket/ofta? Redigerar ALLTID mina bilder ganska mycket för att jag tycker det är kul. Som minst är det ljus, kontrast och skärpa som får sig en ordentlig genomkörare. Jag avskyr grådaskiga tråkiga bilder..

Kan du inte visa och förklara hur du redigerar i Photoshop när du råkat under- eller överexponera för mycket? Jo, det kan jag försöka göra men det får komma i ett framtida inlägg :)

Hur får du dina bilder så klara? Jag har jättesvårt att få till det. Jag använder en Pentax K100d med ett 18-55mm objektiv. Redigering. Testa att lägga en vanlig s-kurva så ser du nog skillnad på en gång.

Annons

4 kommentarer

  1. Jag är ju lite av ett Nikon freak men ärligt så har jag aldrig uppfattat att nikon är någon sorts ”inne grej” .. Jag tror det flesta faller mellan Nikon och Canon och automatiskt tror folk att man bara köper dessa för att alla andra gör det. Lite tråkigt att det ska va så. Man ska väll kunna köpa vad man vill utan att hamna i massa fack. Fast det är väll verkligheten antar jag :)

    Jag har alltid lutat mer till Nikon och tkr deras kameror är riktigt bra men absolut inte för att det skulle vara trendigt. :P


  2. håller absolut med!

    men tycker det e måånga fler som har en Canon bara för att massor av bloggare har det!


  3. Jag är ju en idiot! Självklart har jag blandat ihop din och Hanna Björkstedts blogg. Så jävla oförtjänt, eftersom ni båda har jättefina bloggar och bilder var för sig, helt oberoende av varandra. Im so sorry….


  4. Hejsan mitt namn är Jenny.. Jag hittade dej via Hanna Björkstedts sida och henne hittade jag via hennes pojkvän som ska plåta mej framöver.. Jag är jätte jätte glad för att han vill göra en TFP plåtning med mej och jag undrar om du också gör TFP pltningar för jag försöker sätta ihop en portfölj och vill ha bra fotografer i min portfölj. Jag älskar dina bilder precis som Johans och Hannas så kontakta gärna mig via min mejl om du är intresserad!! MVH jenny

    Svar: Jättekul att du gillar mina bilder och vill bli fotad av mig! Men TFP-plåtningar gör jag inte, iaf inte i nuläget. Porträttbilder, bilder på människor överhuvudtaget, är något jag inte fotat särskilt mycket än. Men övning ger ju färdighet sägs det, så om ett tag kanske jag behöver någon att fota lite mer ”på riktigt” :)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: