h1

Canon EF 50mm 1.8

2009/03/04

Jag fortsätter gå igenom mina objektiv och skriva vad jag själv tycker om dem. Nu är det tur för mitt fasta 50mm:

Canon EF 50/1,8 II är ett måste i kameraväskan säger de flesta och jag håller helt klart med. Det kostar ca 1000kr och för den summan får du ett riktigt bra objektiv. Bildkvaliteten är grym, skärpan är vass och ljusstyrkan kan ingen klaga på. Den stora bländaren (dvs. lågt bländarvärde = 1.8) ger dessutom ett mycket trevligt kort skärpedjup.

Det jag tycker är bäst med den här gluggen, och alla andra fasta objektiv såklart, är att man tvingas tänka på ett helt annat sätt och utvecklas som fotograf. Eftersom du inte kan zooma för att komponera bilden så tvingas du flytta dig framåt eller bakåt för att få med det du vill. Det här har i alla fall hjälpt mig och har öppnat upp en helt ny värld, hur fånigt det än må låta.

En sak jag tyvärr avskyr är byggkvaliteten. Det är plastigt, glappigt och fokuserar segt. Men kan man verkligen gnälla på sånt när det kostar så pass lite och bilderna faktiskt blir bra ändå? Man får ju vad man betalar för, det här är oavsett det mest prisvärda objektivet på marknaden. Och självklart finns det i andra fattningar, ex. Nikon.

Jag skulle inte kalla objektivet för ett allround-objektiv och inte heller ett macro, som en del påstår att det är. Det ÄR inte särskilt allround, även om det kan användas till allt. Och ett macro-objektiv ska ha bättre närgräns än 45cm tycker jag, så man kan fokusera på nära håll vilket är hela poängen med macrofotografering. Visst, man kan köpa mellanringar osv. men det blir ju inte samma sak som med ett riktigt macro-objektiv.

Men det går att fota så gott som allt med det här ändå. Stadsbilder, naturbilder, inomhus och framförallt porträtt (tack vare det korta skärpedjupet som ger ”suddiga” bakgrunder). Ett favoritobjektiv som jag borde använda mer.


Observera att jag inte är det minsta allvetande inom foto eller kameraprylar. Jag har letat efter information på internet och bildat en egen uppfattning. Det jag skriver behöver varken vara rätt eller fel utan är helt enkelt mina personliga erfarenheter.

Annons

37 kommentarer

 1. Det funkar för sport också! :-) Iallafall när man hamnar i en sporthall med urdålig belysning och inte har så många andra alternativ att tillgå! http://stephot.blogspot.com/2009/01/mullsj-aik.html

  Svar: Haha, ja alla objektiv funkar att fota sport med. Men det kanske inte är optimalt för ex. hockey och fotboll ;)


 2. Jag är verkligen jätte sugen på att köpa det objektivet. Det verkar helskönt, och alla som har det pratar nästan bara gott om det. Men isf blir det den sorten till nikon ist ;)


 3. Sånt äger jag också. Ett formidabelt objektiv, måste jag säga. Helt underbart. :)
  Perfekt för porträttfotografering tycker jag. Men jag använder det till lite allt möjligt. Klart värt runt tusingen, och jag hade faktiskt kunnat betala minst 1500kr för det om det var så.


 4. Håller med dig, ett otroligt prisvärt objektiv! AF är pretty crap bara och krånglar speciellt på lite längre håll, vilket ger en liten oskärpa över bilderna… Så har det blivit för mig iaf, och jag har sett det andra ställen också. Eller så är det jag och vissa andra som gör fel på något mystiskt sätt x)

  Svar: Ja, AF är väl inte klockrent på det men på mitt funkar det ändå okej, man får vad man betalar för helt enkelt :)


 5. Har tänkt köpa det där objektivet hur länge som helst, men jag kommer aldrig till skott.
  Hmm, har du provat 1,4? Funderar på hur stor skillnad det är?

  Svar: Har inte ens känt på 1.4an faktiskt..! Tror det mest är byggkvaliteten som skiljer, men någon annan vet säkert bättre än mig.
  Om jag vinner på triss ska jag köpa 1.2an, lätt!! Och det känns som att du och din 1d borde ha lite finare gluggar än en plastglugg á la 1.8 ;)


 6. Haha, vinner du mycket pengar kan du väl köpa ett till mig med ^^
  Plast kanske får duga tills min plånbok tillåter annat ;)


 7. Inte bara mig det fokuserar segt åt alltså, har blivit bra irriterad några gånger, haha ;)


 8. 1,4 ligger i min väska och där är fokusen snabb och den är inte alls lika plastig. Men så kostar den ju lite mer också. Kan tänka mig att 1,8 inte ligger sååå mycket efter 1,4 egentligen vad gäller bildkvalitén men å andra sidan har jag aldrig rört ett 1,8 heller :P

  Svar: Jag måste seriöst gå och klämma på ett 1.4! Och jag tror inte heller att bildkvaliteten skiljer så mycket, det är väl mer känslan liksom :)


 9. vad är skillnaden mellan mellanringar och närbildslinser ? :)

  Svar: På Cyberphoto står det såhär ”Närbildslinser fungerar ungefär som ett förstoringsglas. Jämfört med mellanringar har närbildslinser den fördelen att de inte stjäl ljus. Dock blir förstoringen mindre än med mellanringar. ”
  Dessutom är närbildslinser billigare än mellanringar. Dock passar mellanringar till alla objektiv oavsett dess filterdiameter eftersom det sitter mellan kamerahuset och objektivet så att säga :)


 10. Trevlig läsning, första gången jag hittar hit. jag har själv precis köpt en kamera och har precis börjat fota lite, men jag kan bästan ingenting, det enda jag har är min kreativitet, så det är kul med tips och inspiration.


 11. Jag är faktiskt glad att jag köpte 1,4 även om 1,8 är mer prisvärd. Jag valde ju också den nya uppgraderade 1,4G (níkons då) och den ska tydligen vara snabb och tyst i fokuseringen jämfört med 1,4, jag har ju inget att jämföra med men min är riktigt snabb och tyst. Jag är supernöjd med min och använder den så gott som hela tiden. Dock måste kitot fram när jag vill komma närmre. Måste verkligen köpa en ersättare till mitt kito.. ;P sen ett macro.. sen en blixt.. sen kanske en ny kamera… Gahh! varför är man inte rik för. ;)


 12. Måste faktiskt hålla med, den där gluggen är riktigt, riktigt bra. Och att den sedan kostar nästan gratis gör ju inte saken sämre.

  Ett jättebra fast objektiv att börja med innan man eventuellt tar ett steg upp till en med större bländare.


 13. Hej! Jag ska köpa ett nytt objektiv och behöver hjälp och tipps!Jag fotar med en Canon EOS 450D (du kan se mina bilder på min blogg om du vill veta min ‘nivå’) Just nu har jag bara standarobjektivet (18-55mm 0.8). Har du några tipps? gärna med längre zoom då förståss. Tack för en bra och inspirerande blogg, hoppas du kan hjälpa mig!! Kram


 14. Svar: Haha jo, jag kanske borde ändra inställning lite ^^’ har en dålig vana att jag alltid nervärderar mig själv bara för att alla inte skall tro att jag är skitbra och sedan bli ”besvikna” om jag inte motsvarar deras förväntningar, om du förstår vad jag menar? Vad sjukt det låter, måste sluta med det nu! O_o (gör det också för att inte verka skrytsam… )


 15. Svar: hm, det ligger något i det du säger ;) Tack ^^


 16. Det objektivet verkar bra :) Ska köpa ett liknande till min Nikon sen :)


 17. Vilken fin blogg! Vill du vinna månadens bild på min blogg? Skynda dig att tävla; http://www.petrisfoto.blogg.se


 18. Vilken bra grej att presentera sina objektiv! Det tackar vi för! =)
  Själv har jag precis (i måndags, får hem det på fredag) köpt ett fast obektiv, 85 mm, f1.8 som jag hoppas mycket på! Blir verkligen en utmaning att anpassa sig efter kameran gällande avståndet, istället för tvärtom.


 19. Kul att kolla in här. Den lilla lätta gluggen ligger också i min väska.
  Perfekt för porträttfoto.

  / Imagine


 20. sv, Jag har bara hunnit testa det inne, i glödlampeljus än. Men det är toppen! blir mkt skarpare än 1.8an, och 1.8an är ändå grymt! Det är även större, och tyngre, inte lika plastigt, så det känns bättre. Jag ska ut och testa det mer imorn, jag håller dig uppdaterad!


 21. Fin blogg!
  Jeg har og bruker dette objektivet mye. Både til portretter, arkitektur og bryllup.. Bra blogginnlegg om objektiver!


 22. Håller helt med dig Annika, bra och billigt, men kass kvallitet, trots det en favorit, för att man helt enkelt får muskelzooma, precis som du säger, men inte minst för att den är fjäderlätt. Sen är jag inte så jätteförtjust i brännvidden som allround. Jag tycker 20 blir för vidvinkligt, så jag är väldigt spänd på hur det kommer att funka i fullformatet, som en ”äkta” 50 mm. Misstänker att det kommer att bli perfekt! Det här kollaget är riktigt starkt. Bilderna passar perfekt, utan att eg. ha mer gemensamt en de starka vertikala linjerna, brutna av den tredje som är stark på sitt sätt!


 23. åh! ett sånt vore inte dumt att ha…


 24. Detta är mitt favvo objektiv. Älskar det.


 25. Hej! Härlig och mysig blogg.. :)
  Detta objektiv har jag spanat på, och sparar pengar till
  nu vet jag ännu mer sugen! :)
  Ha en bra dag :)

  Mvh/iza


 26. tjöflöjt, jag har en liten fråga och är väldigt tacksam för svar. jag funderar på att köpa mig detta objektiv fast till nikon. vad är egentligen skillnade på 1,8 och 1,4? är det värt att lägga ut 2000 mer på 1,4 objektivet? kram u

  Svar: Hej! Det är bländaren som skiljer mellan 1.8 och 1.4. Sen hur byggkvaliteten på Nikons motsvarighet är vet jag inte, men jag gissar att 1.4an känns bättre och att den har lite bättre autofokus. Du får helt enkelt leta upp en fotobutik och gå in och känna på dem! :)


 27. Tokdiggar också det objektivet, de få gånger jag plåtar porträtt istället för mode så är det ett självklart val. :) Att det är så ljusstarkt är ju hur najs som helst!

  Tjusig blogg du har.:)


 28. Tycker du att detta objektiv kan vara bra för mig då jag är riktigt sugen på att fota portätt?
  Hoppas du svarar. :)

  Svar: Absolut! Det är ett jättebra porträttobjektiv :)


 29. den högra bilden är verkligen kanon snygg.


 30. Funderar på att köpa ett sånt här objektiv.
  Jag har en Canon EOS 450D. Jag fotar mycket inomhusbilder på kvällen när det är mörkt inne och det objektivet man fick med i kamera-kitet är inte så bra i dessa lägen, då där ofta blir rörelseoskärpa eftersom jag inte kan hålla kameran 100 % stilla. Så nu undrar jag är detta objektivet du berättar om bättre när det kommer till att fota i mörka miljöer ?

  En annan fråga, jag har fått tips om objektivet Canon EF 50/1,8 men du skriver Canon EF 50/1,8 II är det nån skillnad …. vad betyder dom två II i slutet av namnet ?

  Svar: Ja, 50mm 1.8 är bättre i mörka miljöer än kitobjektivet (18-55mm 3.5-5.6 eller vad det nu heter) eftersom det är ljuskänsligare dvs. lägre bländartal. Och II på slutet betyder bara att det är en uppdatering på det första, men det är Canon 50mm 1.8 II som du får om du köper nytt i butik.


 31. Hej! Jättefina bilder:)

  jag undrar en sak. Jag har en 1000d och den är ju inte lika bra som 450d och alla de där. Men tror du att objekivet funkar lika bra till den? Jag är nybörjare och det där objektivet är det första jag har (förutom kitobjektivet).

  Jag undrar om du kunde hjälpa mig lite om hur den fungerar eftersom den verkar lite svår. Jag har läst att den är bäst att ha på MF och inte AF. Jag provade objektivet idag och jag tyckte att det inte gick att fokusera på det som jag skulle ta kort på utan att den bara fokuserade på bakgrunden hela tiden och det andra blev suddigt. Vet du vad det kan bero på?

  Vilket bländarvärde är bra om man tex ska ta kort utomhus när det är soligt och man vill ha en väldigt suddig bakgrund? Och vad är det för bländarvärde du har på den högra bilden men händerna?

  Skulle vara så snällt om du kunde svara! Och du tar som sagt väldigt fina bilder, fortsätt så!


 32. Louise: Det låter som att du behöver läsa på om bländare och slutartid..

  Suddig bakgrund får du med en stor bländare (dvs lågt tal, ex 1.8). Men om du vill ha både förgrund och bakgrund skarp måste du ha en mindre bländare.

  Objektivet fungerar som alla objektiv. Jag tycker inte alls att det är bättre på MF. Däremot har det en närgräns på 45cm så du kan inte fokusera på saker närmre än så. Värt att tänka på, även att använda rätt fokuspunkter i kameran.

  Sen tror jag inte att 1000d är en bättre kamera än 400d, den är bara enklare att lära sig :) Men läs manualen om du inte redan gjort det.


  • tack för att du svarade!:D

   jag har kunnat bländare och slutar en gång men det vill aldrig sätta sig i huvudet haha!


 33. köpte det objektivet och kamera idag, har dock lite problem med det. störs inte av kvaliten på det men fokusen + vidvinkeln. tänkte om man vänjer sig och lär sig efter ett tag? :)


 34. Julia: Ett 50mm-objektiv är inget vidvinkelobjektiv. Med fokus vet jag inte vad du menar, men man kan inte fokusera på ett motiv som är närmre än 45cm (närgräns).


 35. Jag funderar på att köpa ett ovanstående eller Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro. Vad är skillnaden, förutom priser och att man kan gå närmare (?)?

  Jag ska främst använda det till porträtt.


 36. Jag har velat ha det där objektivet ett tag men jag får verkligen inget svar på det här, funkar den på EOS kamera? Jag har canon eos 1000D.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: