h1

Answers 2: Photo

2009/03/12

Så kommer nu resten av mina svar på era frågor, den här gången är det foto- och kamerarelaterat. Det tog lite tid att sammanställa, haha. Men nu är det gjort och jag hoppas ni är nöjda med mina svar. Jag är i alla fall mycket glad över alla intressanta frågor så det ska ni ha stort tack för!


Har du drömt om att bli något annat än fotograf någon gång? Redan när jag var liten bestämde jag mig för att göra något kreativt, men då lutade det nog mest åt konstnär. Sen fick jag för mig att jag skulle bli Nobelpristagare i Fysik också..

När började ditt intresse för foto växa fram? Det började på riktigt i tvåan på gymnasiet när jag läste foto.

Vad har du för utbildning? Vad är en produktfotograf? Jag har läst Fotografisk bild A på gymnasiet. En produktfotograf är en fotograf som fotar produkter, svårare än så är det inte :)

Favoritmotiv? Stadsbilder, natur eller helt abstrakta saker som bildar läckra former/linjer.

Vilka inställningar brukar du använda på kameran? M eller Av, dvs Manuellt eller Bländarprioritet. Försöker hålla mig nere på ISO100. Autovitbalans och Autofokus.

Hur tänker du när du står framför ditt motiv och ska ta ett kort? ”Hmm.. Nu ska vi se till att få nån cool vinkel på det här. Undra vad som händer om jag ställer mig lite ditåt.. Fan, kan det inte komma en fågel förbiflygandes? Komsikomsi pippifågeln..!”

När känner du dig lycklig när du fotar? När du gjort något du tycker är grymt eller när du får mycket beröm? Jag blir glad när jag får en eller flera bilder som jag själv tycker är riktigt snygga, som är intressanta och speglar min fotostil, mitt sätt att se på saker och ting. Sen blir jag ännu gladare när folk (ni) ger mig beröm och förstår vad jag försökte få fram i bilden.

Jag som håller på med hästar undrar om du någon gång gjort ett ”häst-fotojobb”? Och eftersom alla oftast har en viss relation till hästar undrar jag om du har det också? Haha, jag är absolut ingen hästtjej. Jag har nog ridit tre gånger och det bara för att min syster är hästtokig. Häst-foto tycker jag är totalt ointressant eftersom de allra flesta bilderna ser likadana ut *gäsp* Det är en häst liksom, that’s it, jag ser inte spänningen eller det estetiska i det.


Jag undrar hur du hittar inspiration såhär i vintertider, själv tycker jag det är så himla tråkigt att gå ut och fota. Jag bor i stan och ingen av mina kompisar är intresserade av foto och att vandra omkring själv är så tråkigt! Jag som har så svårt att hitta inspiration just nu..! Men man kan faktiskt ta sjukt bra bilder även om himlen är jämngrå och ljuset är mindre bra. Det gäller att hitta motiv som är spännande ändå, men du kanske får tänka steget längre. Prova att titta uppåt istället för bara framåt exempelvis, hustak kan bli otroligt snygga på bild! Sen vänjer man sig vid att gå runt själv och fota. Hörlurar i öronen, bra musik och bara slappna av och låt ögonen upptäcka saker man annars missar.

Har du någon favoritfotograf som inspirerar dig extra mycket? Har ingen särskild favoritfotograf, det finns ju dock en hel del favoriter på Flickr. Men den jag fått mest inspiration från är helt klart min vän Johanna, hon har så skön stil på sina bilder både i komposition och redigering. Min idol helt enkelt! :) Hennes Flickr är lite mer aktiv än hennes blogg, kika in där!

Vad är ditt bästa fototips när man ska fota människor? Människor är det jag fotat absolut minst.. Så jag vet inte om jag har några bra tips tyvärr. Men när jag väl fotar människor vill jag att de ska känna sig och se avslappnade ut. Och ha tålamod med mig, haha!

Vad använder du för ”redskap” när du tar dina snygga självporträtt? Kameran på stativ, fjärrutlösare i handen. På de senaste självporträtten kommer ljuset från en bygglampa som står bakom ett stort, uppspänt vitt lakan. Lakanet fungerar typ som en gigantisk softbox, ljuset blir mjukare och ger inte så mycket skuggor i ansiktet. Fungerade bättre än jag trodde faktiskt!

Vilka är dina personliga topp-3-bilder? Det är så svårt att välja ut bara tre. Dessutom skiljer det från dag till dag och beroende på vilket humör jag är på. Jag har en mapp på Flickr där jag samlar mina egna favoritbilder, här är tre av dem som jag gillar just idag:


Hur sorterar du dina bilder på datorn? När jag laddar över bilderna från kameran hamnar de i mappar med datum när de är tagna. Alla datummappar är i sin tur inlagda i årsmappar. Datummapparna heter utöver datumet något som påminner mig om vad som finns där i, ex. 2009-03-12 – Stockholm, stadshuset, snö. Jag använder Adobe Bridge för att få en översikt över alla bilder, det programmet visar även RAW-bilderna i miniatyrformat vilket är väldigt bra.

Du har ju din egen stil som man i princip kan urskilja genomgående i dina bilder. Du har liksom ofta ett speciellt ljus och en speciell färgskala. Jag undrar vilka reglage du oftast pillar på i Photoshop. Åh, har jag? Tack så hemskt mycket! Jag redigerar mest med Curves och dess olika färgkanaler.

Några bra tips på enkla, snygga redigeringar i Photoshop? Curves! Det går att göra oerhört mycket med.

Hur mycket redigerar du dina bilder? Kan du visa före- och efterbild? Jag redigerar mina bilder rätt mycket, dock inte för att originalbilderna är så katastrofalt usla att jag måste ”rädda bilderna” så att säga.. Jag tycker det är kul att redigera och jag tror inte att en bild någonsin blir klar. Det går alltid att förbättra något! Vanligtvis vill jag inte visa före- och efterbilder, men jag gör ett undantag den här gången.

Först har jag rätat upp bilden. Sen konverterat till svartvitt med Gradient Map. Dragit i curves för att höja kontrasten på de ställen jag vill. Klonat bort lyktstolpen och andra störande föremål. Tror det var allt på denna bild.


Vad vill du bygga på din kamerautrustning med här näst? Ny kamera :)

Vilket objektiv vill du ha här näst? Canon 24-70mm 2.8 L, Lensbaby, Canon 16-35mm, Canon 50mm 1.4, Canon 100mm 2.8.. Eller fick jag bara välja ett? ;)

Vilken anser du vara den mest överskattade kameraprylen? Haha, vilken kul fråga. Svår att svara på också, det finns ju en poäng med de flesta prylar. Men vissa saker jag inte skulle köpa är närbildslinser och stjärnfilter. Närbildslinser för att de bara passar en filterdiameter, jag vill inte behöva köpa ett närbildslinsset för varje objektiv.. Då lägger jag hellre pengarna på mellanringar helt enkelt. Men för andra, ex fotointresserade studenter utan mycket pengar, är säkert närbildslinser jättebra! Och stjärnfilter, visst det blir en cool effekt, men man kan fixa liknande effekter på andra sätt, liten bländare exempelvis. Bordsstativ tycker jag också är rätt onödigt.. i alla fall för mig.

Använder du närbildslinser? Jag funderar på att köpa ett (+10 isåfall) eftersom jag inte har råd med ett objektiv. Tycker du att det är bra med närbildslinser eller tycker du att jag ska vänta och spara ihop till ett objektiv? Närbildslins är som sagt inget jag själv skulle lägga pengar på. Jag har aldrig ens testat så jag vet inte hur bilderna blir. Men det är ett billigt alternativ till macroobjektiv eller mellanringar..

Jag funderar på att köpa ett fast 50mm till min Nikon. Frågan är bara om jag ska köpa 1.4 eller 1.8. Såg att du har 1.8. Är skillnaden på de båda objektiven så stor att man ska lägga ner ett par tusen extra på 1.4 eller ska jag satsa på 1.8? Gillar när bakgrunden blir sådär fint suddig :) Bakgrunden blir suddig med båda objektiven så länge du har ett lågt bländartal. Jag har ingen aning om hur mycket som skiljer mellan de båda men jag har fått uppfattningen om att det är byggkvaliteten som skiljer mest. 1.8 är helt klart mest prisvärd i alla fall! Jag skrev om mitt 1.8 nyligen, kanske står det något intressant om skillnaderna i kommentarerna där.

När man som tonåring inte har så mycket pengar men älskar att fota. Hur mycket skulle du rekommendera att man lägger ut på sin första systemkamera? Lär dig fota ordentligt med en kompaktkamera först? Det är så många som har för bråttom att köpa systemkamera tycker jag. Jag tror det är viktigt att lära sig grunderna i fotografering först och det går lika bra att göra med en kompaktkamera.

Jag är på jakt efter en ”vanlig kamera”. Tips på någon enkel liten sak som jag bör köpa? Den enda kompaktkamera jag haft själv är en Canon Ixus 55. Den är helt okej, de nya modellerna är ännu bättre.

Annons

21 kommentarer

 1. Seriöst, det här gjorde mig så otroligt varm i magen.
  Oerhört smickrad! Och jag hoppas verkligen att du vet hur mycket du inspirerat mig och hur imponerad jag är av dig och hur många av dina bilder jag önskar att jag tagit.
  Du är grym och jag är otroligt tacksam över hur mycket du hjälpt mig.

  //Klubben för inbördes beundran ;)


 2. Kul att läsa frågorna och svaren :D


 3. Intressant läsning! :-)


 4. Oj, att du orkar svara på alla frågor :D Tänkte väl att du skulle få många frågor så jag skippade att ställa en denna gång, jag fick ju svar på det mesta ändå :D


 5. haha, sant. lovar att ställa en fråga nästa gång då :D Nä, jag var ju nyfiken på framtida inköp såklart :D vet ju att du suktat efter 100mm ett tag nu och var nyfiken om det är aktuellt med något snart :D Själv suktar jag bara ännu mer efter 70-200mm. du har möjligtvist inte tröttnat på ditt? ;D


 6. http://www.myspace.com/kairotheband dom här :)
  haha, ja lite lik är han kanske :)


 7. roligt roligt att läsa. jag håller med dig i mycket. :)

  vi ska också alltid prata snusk (typ förlossningar, hjärnoperationer, djur, inälvor) vid maten. jag fattar inte varför. ho ho.


 8. Väldigt kul att läsa! :)


 9. Det här är jätteintressant, kul att läsa hur du tänker. Beundrar verkligen dig :)

  Svar: Tack så mycket :)


 10. Haha! Kul att höra att det är fler som har en lika avancerad studio som jag ^^ Garagelampa och lakan is the shit! Dessutom fungerar gamla paraboler utmärkt som fasta reflexskärmar ;)

  Svar: Är inte de lite väl tunga? Bra tips iaf, haha.


 11. Jag är fortfarande lika glad idag att jag får kallas din idol ;) Ville bara säga det!


 12. Jaa, ett fönster på vänster sida & en reflexskärm på högra =)

  Kul att läsa dina frågor&svar =)


 13. citat:
  ”Jag gör inte text. Jag gör bild.”

  Svar: Haha, jaja. Ibland gör jag jävligt mycket text OM foto :)


  • hahaha… förlåt.

   Svar: Haha, det var ju kul ju. Har väntat lite på att någon ska pika mig för den, haha :)


   • trist bara att jag var tvungen att vara pensionären som sa det… som en första kommentar.


 14. Missade att fråga något attans, var lite för seg.
  Bra svar iallafall, kul läsning! En bra kompaktkamera: Canon G10, funtar på att köpa den nästan.


 15. Lensbaby rockar! Jag älskar min, men använder den tyvärr rätt sällan.


 16. Jag är ruggigt stolt över att vara din mamma ska du veta!En gång drömde jag om att bli fotograf. Jag gjorde annat i stället. Ångrar inget. Alla mina drömmar tycks avspegla sig i mina barn. Det känns väldigt bra!


 17. Jag avgudar dig och din blogg. så underbart


 18. Kul läsning!
  Lensbaby är ju hur roligt som helst!
  Ett tips på en ur bra kompaktkamera är Fuji FinePix F100fd den har fått jättebra i test och jag har precis köpt den själv och är riktigt nöjd. Hade den med mig på ACDC i Globen och vi satt väldigt långt bak, jag zoomade fullt och ändå blev bilderna helt okej. Här har du länk till dom om du vill se: http://emfoto.blogg.se/2009/february/acdc.html


 19. fina&bra svar! ;)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: