h1

Post Processing

2009/03/18

Är det fel att redigera sina bilder? Är en bild bättre om den inte ”behöver” någon redigering? Ska man behöva be om ursäkt för att man förbättrat vissa saker i sina bilder? Och hur många gånger har jag inte läst i folks bildtexter något i stil med ”kolla vad bra den är och den är inte ens redigerad!”..?

Jag tycker att redigering gör bilden bättre, alltid oavsett. Sen tycker jag inte heller att en bild någonsin blir perfekt eller färdig. Det går alltid att förbättra något! Men varför nöja sig med en halvbra bild? Varför inte göra det bästa man kan, i alla fall för tillfället?

Självklart är det viktigast att göra allt för att få en bra bild redan i kameran. Långt ifrån alla bilder går att rädda. Skit in – skit ut.

Annons

39 kommentarer

 1. Sant sant, förstår inte alla resonemang om att man inte ska efterbehandla sina bilder. Speciellt när man fotar i RAW måste man ju verkligen efterbehandla.
  Foton har ju efterbehandlats i alla tider, inte bara i den digitala världen.
  Jag ser foton som konst.. har man verktygen kan man göra lite som man vill. Skapa sig en egen stil t.o.m.


 2. Såklart! Det är ju konst! Man vill ju att fotona ska bli så vackra som möjligt :)


 3. Håller helt klart med dig på den här fronten. Jag har också alltid funderat och helt ärligt irriterat mig på när folk skrivit att bilden är helt oredigerad men ändå så bra. Jag tog det alltid som att vi som redigerar rätt så mycket eller överhuvudtaget är vi sämre i deras ögon då ?

  Efterbehandling är lika viktigt som resten. Jag tycker faktiskt om att arbeta med mina bilder. Om du nu redigerar en bild mycket varför ska det automatiskt betyda att du vill rätta den ? ! att den skulle ha varit dålig innan.

  En bild kan självklart redan vara bra, kompositionen bla.
  Ibland handlar det kanske också om att ta en bild och kunna göra den till vad den inte är eller iaf veta om att du kan om du vill. Redigering ÄR en STOR del av själva fotograferingen i dagens läge.

  Sen så tycker jag som sebbesula att kan man så kan man till och med få fram något som speglar en själv. Inte bara i foto utan också i redigering.


 4. En bild måste vara bra i grunden – det går inte att redigera vad som helst. Komposition, linjer, uttryck, ljus och skärpa måste ju finnas där från början. Jag tror att de som inte är insatta alls i vad bildredigering innebär är de som säger att en riktigt bra bild inte är redigerad.

  Jag tycker det är roligt att redigera foton. Speciellt när man fotar i RAWformat, då blir ju möjligheterna oändliga att förbättre ursprungsbilden, med små enkla medel.

  Däremot tycker jag att man kan diskutera hur MYCKET man ska redigera. Ibland kan det vara skoj att ta ut svängarna och göra något annorlunda, men i grunden brukar jag försöka hålla mig till devisen att redigera så att fotot blir som jag minns tillfället då jag fotade.


 5. Jag håller helt med, sen i viss mån man redigerar en bild är ju helt olika från person till person. Jag redigerar alltid mina bilder som blir offentliga, mer eller mindre. Sen tycker jag att det är lite kul när folk frågar efter att få se ”före och efter” bilder och ser skillnaden. Visst att en oredigerad bild kan se bra ut, men höj kontrasterna, lägg på skärpa och ljusa upp och bilden ser RIKTIGT bra ut. Ja, men det där hajjar du ju redan :P

  haha skit in – skit ut, min fotolärares motto på gymnasiet. Oh, those were the days. Tror han upprepade just dessa ord minst varje timme :P


 6. En bild får alltid mkt mer lyster när man redigerar den, dock kan vissa bilder vara svåra att redigera till något bättre.. jag har problem med gula solnedgångar och liknande.. men som du säger kan man alltid förbättra bilderna !


 7. Im norwegian, so I dont know how good you understand norwegian, so Ill do this in english instead =D

  I didnt think people this cared about wheter a photo is edited in post or not anymore. Honestly.

  My experience tells me that the only people who are against doing retouching are the people who can’t do proper retouching themselves. For many its easier to pretend you dont like / want / need to retouch instead of actually learning it.

  Anyway; you wont be a sucessful photographer today without retouching =)

  Svar: Tack för din kommentar, det är intressant att få veta hur andra tycker. Och jag förstår norska alldeles utmärkt :)


 8. Det är roligt att redigera om inte annat. Och bilder blir i princip alltid bättre, bara man förbättrar den pyttelite så blir det oftast förbättring :)


 9. Håller med till 100%!


 10. åh vad jag håller med. jag stör mig så mycket på folk som måste påpeka hela tiden att de knappt redigerat. jo, men bilden är inte lika bra då så varför ska man vara så nöjd med det? jag redigerar a l l a mina bilder, självklart mer eller mindre och ibland bara autokontrast. men att jag skulle vara sämre för det tror jag inte på. :)


 11. förut hade jag inställningen att om man måste retuschera bilden man tagit är man ingen bra fotograf. sen började jag retuschera några av mina bilder & insåg vilken skillnad det blev, till det positiva! så jag tycker det är ”okej” att göra bilden till det bättre=)


 12. Redigera eller inte… de har sin charm båda varianterna. En kompis hårdredigerar alltid redan bra bilder så att de blir fantastiska. (Kika gärna in hos honom idepho.se) Själv redigerar jag när det behövs helt enkelt ;-)


 13. Klart man ska ”framkalla” bilderna! Det har man gjort i alla tider i vad som brukade kallas ett mörkrum. (och det har alltid funnits dom som var mer eller mindre kreativa i mörkrummen också) Dom digitala mörkrummen har fler möjligheter, men det är faktiskt så att en del av jobbet som fotograf ÄR att framkalla bilderna. Sen om det är i lightroom, photoshop eller annat program är ju individuellt. Oredigerade, icke framkallade i mörkrum som är digitalt eller inte, bilder tyder mer på lathet och ett oavslutat arbete. Dåliga bilder är dåliga bilder och det är oftast nästan omöjligt att göra en dålig bild bra i ett redigeringsprogram.

  Svar: Sant, så sant!


 14. Vad skönt att ni alla verkar hålla med mig, även om ni är lite bättre på att sätta ord på det jag menar, haha. Men jag hade väntat mig LITE mer diskussion iaf! :)


 15. Men jag håller absolut med dig, jag vet inte hur många människor jag har stött på som inte vågar redigera foton bara för att det inte känns ”påriktigt”. Men precis som du säger så kan man utveckla en bild hur långt som helst, och redigering är ett hjälpmedel för att kunna uppnå sina illustrativa illusioner.
  Oftast så är det bara en slump att ett foto blir bra utan redigering, och då kommer frågan om det verkligen är rätt att säga att det fotot kan räknas som ens eget då det egentligen bara är en slump att det blev bra? Är det inte bättre då att kunna ha kontroll och få sina foton precis som man vill ha dom?

  Nej, jag håller med dig, bara så du vet (:

  Svar: Fast jag håller absolut inte med om att det är en slump om ett foto blir bra eller inte redan i kameran. Jag styr över hur bilden ska bli med bländare, slutare, komposition och ljus. Kan man foto och kan man hantera sin kamera så har man kontroll över bilden redan då. Redigeringen förstärker bara allt det man vill framhäva, eller gömma..
  Nu kanske jag tolkade det du skrev helt fel men.. Det är kul att du håller med mig iaf! :)


 16. Jag tycker inte att en bild är helt färdig innan den har gått igenom en viss del efterbehandling. Även om man bortser från att jag uteslutande fotograferar i RAW, så tycker jag generellt att så är fallet.

  Jag skrev i ett tidigare inlägg på min sida att jag tror att en så pass stor del som 30% av bilden är efterbehandlingens förtjänst. Kamerorna är dessvärre inte tillräcklig bra ännu, bortsett från de i det ”övre prissegmentet”.

  Man kan dra efterbehandlingen lite till det extrema, utan att blanda in HDR eller andra påfund och få resultat som efterliknar detta till exempel: http://korta.nu/ps_magic

  Men kortfattat: Ja, dina bilder bör efterbehandlas, men oftast behövs inte så mycket.


 17. Bra att du tog upp det här, har alltid funderat lite på det. Har alltid trott ”i smyg” att mina bilder är så ”falska” då jag har behövt redigera ljus och färgbalans, om du förstår vad jag menar. Men vissa gillar att redigera bilder mer än andra.


 18. Jeg synes det er veldig viktig å redigere bildene. Photoshop er jo det digitale mørkerommet, raw-filen er som et negativ. I et mørkerom ville man også redigert bildene, bare med en annerledes teknikk.


 19. Mm det är ungefär som att redigera är ett fult ord.
  Det är en del personer som älskar att gnälla över att bilder är redigerade. som om det vore något fel med det. Väldigt tråkigt. jag älskar att redigera bilder och tycker om att överdriva en aning också, men det är som att jag inte kan göra det, för då får jag hela arg-eliten på mig :P

  Svar: Du kan ju inte låta några andra hindra dig om du vill redigera dina bilder. Och sen tycker jag iofs inte att du överdriver din redigering, snarare att du borde ta i ännu mer! :)


 20. nej det är för att jag inte brukr lägga ut dem som är ”värst” :P
  ja vi ska hälsa på en gammal klasskompis som numera bor i london :)


 21. En person sa en gång till mig, redigera en bild så att den blir som du tänkte dig att den skulle bli när du tog bilden, hur det såg ut i verkligheten enligt ditt öga och det är en superbra redigering. Det tycker jag om att gå efter! Ett mål. Men dina bilder är fint redigerade. överredigerade bilder har jag aldrig sett här? En bra redigerad bild ser ju liksom ändå naturlig ut.


 22. Bra skrivet!
  Bilderna direkt ut kameran blir rätt platta.
  Överredigerade bilder är inte snyggt


 23. Jag tycker inte att en bild blir sämre för att den redigeras, men om den redan innan redigering är jättebra så måste ju den personen vara en väldigt bra fotograf. Fast det finns som sagt mycket bättre fotografer som redigerar bilder. Jag har ingen möjlighet att redigera min bilder (annat än i paint då -.-‘) så därför får jag hålla till godo med bara kameran (inte heller den så bra, har inte råd med någon systemkamera, och kmr inte ha det på några år) och därför blir det mycket svårare att få till fina bilder. Men om någon skulle få till en oredigerad bild som är lika bra som en redigerad så skulle i alla fall jag bli rätt imponerad. Hoppas att det framgår vad jag menar. xD


 24. Håller med till viss del. Okey att bilderna alltid kan bli bättre, men man kan ju faktiskt rädda halvtaskiga bilder i photoshop, och det känns säkert irriterande för de som verkligen gör allt i kameran :). Det är ju de som borde få mest credd, inte de som är grymma på photoshop men dåliga när det kommer till kamerahantering :P

  taaack! :D känns bra med lite sympati ;).


 25. Du har så rätt! Självklart ska man redigera bilderna! Ibland kan jag tycka att bilderna jag tagit redan har bra färg, ljust etc. men öppnar dom ändå i ps och pillar lite, och upptäcker nästan alltid hur grå och tråkig bilden var innan! Redigering handlar inte om att manipulera bilden så att man inte känner igen den, eller ge den helt galna färger (om man inte är ute efter det såklart), det handlar om att förstärka bilden.

  Svar: Precis! Man ska inte nöja sig med det enkla. Jämför man före- och efterbilden så förstår man vilken skillnad PS gör, även med de allra enklaste medel :)


 26. Jag har skummat igenom kommentarerna, så jag kanske sparkar in öppna dörrar… Men visst är det så att i och med att man tar en bilde, så har man ju redan valt ett perspektiv på verkligheten? Ingen bild representerar nånsin hela sanningen, som fotograf gör man alltid ett val vad man vill visa. Att man sen ytterligare bearbetar sin bild känns för mig helt naturligt. Det där med photoshoppande ser jag föresten som en inlärningsfas. När jag började lära mig digitalfoto ”räddade” jag många bilder i PS. Allteftersom tiden går har jag insett att jag mycket hellre tillbringar tid med att fotografera, och jag har därför sett till att lära mig exponering, beskärning mm direkt i kameran, så jag slipper sitta så mycket framför datorn. Det har varit ett alldeleles utmärkt sätt att lära sig fotografi för mig. För ett år sen visste jag med mig att jag var bättre bildbehandrare än fotograf, men det börjar nog äntligen svänga nu. Numera kan jag ägna mig åt kreativa ps-justeringar, i stället för tidsödande ”räddningar”, men jag hade inte kommit hit om det inte vore för ps, om ni förstår?

  Svar: Precis så! Det var samma sak för mig. Jag har alltid suttit mycket i PS, mest för att jag tycker det är kul. Men i början var det mest för att rädda bilderna. Fixade ljuset och beskar alltid bilden i efterhand. Sen tröttnade jag och orkade inte lägga ner tid på att verkligen förbättra själva bilden och föra den mot toppen liksom. Jag lägger fortfarande minst lika mycket tid i PS, men nu handlar det verkligen om helt andra justeringar. Beskurit en bild i efterhand har jag inte gjort på snart ett år, snacka om framsteg!


 27. the usual suspects när jag kopierar mina bilder ;

  camera raw
  -vitbalans
  -exponering
  -fyllnadsljus/svärta
  -ta ofta bort vinjettering (fullformat vinjetterar lika mycket som cropkameror önskar dom gjorde)

  ps
  -curves (aldrig mer levels)
  -hue/saturation
  -color balance
  -selektiv colors
  -smart sharpen (alltid sist då det är destruktivt emot bildfilen)

  tycker redigera är så diffust eftersom de inte säger om manipulering förekommit eller inte, antagligen mest för att jag arbetar emot press med mina bilder.

  sen om beskäras vara eller icke vara så tycker jag det är minst lika kreativt att göra(på rätt sätt med rätt känsla) det som inte, ibland är det nödvändigt. Dock ska man alltid gå efter devisen ”shoot tight, crop tighter”(spec på sport), att alltid göra bilden så klar som möjligt i kameran.


 28. De flesta bilder blir finare efter en redigering. Alla fotografer redigerar väl? Tycker inte det är fel att redigera, däremot gillar jag inte när man gör jätte stora saker på en och samma bild (som att först byta ut himlen och sedan sätta in en björn..ja du fattar?). Men det är ju en smaksak. Men att redigera en bilds kontraster,ljus och färg gör ju bilden mycket finare. Redigering är inte fel.


 29. Jag tycker inte det är dåligt att redigera sina bilder och försöka göra dem bättre. Men är man inte en bättre fotograf om man kan ta en toppenbild redan från början? Att man redan vet hur man ska göra för att få till det rätta ljuset, den perfekta exponeringen. När jag har tagit en bild som inte behöver redigeras, då känner jag mig nöjd, jag behöver liksom inte sitta i ps i efterhand och lägga till saker som faktiskt inte fanns där (även om man bara förstärker tex färger och liknande, men det är ju lite samma sak som att rakt av croppa in något? den starka färgen fanns där inte från början..om du fattar vad jag menar). Jag tycker det är roligt att redigera bilder och ser inga nackdelar med det förutom tidsätaren, men om bilden är bra redan från början så tycker jag att man är duktig nog att kunna kalla sig en riktigt bra fotograf.


 30. Jag anser inte att det är fel att redigera sina bilder, tvärtom. Precis som du skrev finns det alltid saker man kan förbättra, och det ska man få och kunna göra. Att man sedan måste ta en bra bild från grunden för att kunna redigera den snyggt är en sak :) Så nej, jag tycker inte att det är fel med redigering.


 31. Självklart är det rätt att göra så mycket som möjligt bra redan i kameran. Det räcker inte alltid men att sträva efter att minimera efterbehandlingen av bilderna är rätt riktning tycker jag.


 32. Att redigera bilderna är ju oftast bara positivt.
  Sen beror det ju helt på hur personen redigerar.
  Bilder som är alldeles för redigerade går ju bort,
  men jag är för redigering. Helt klart!


 33. Klart man redigerar bilderna. Alltså… på ”den gamla goda analogtiden” så gjorde man ju också redigeringar, i allt ifrån inställningen vid kopieringen till framkallningen. Att tro nåt annat är bara tönteri och ”dogma”. Pilla mera! :-)


 34. Hej, hittade din sida genom bloggtoppen, den såg intressant ut så jag var ju tvungen att kika in ;)
  Fastanade för just det här inlägget om redigering av bilder !
  Ja, självklart ska man redigera digitala bilder, inte bara ska, man MÅSTE redigera dom!
  Sen om man vill lägga till nånting extra, det är väl en tycke å smaksak eller hur ?
  Jag tycker personligen att det är jätteroligt att ”leka” med bilder och att göra dom som man själv tycker är vackert :))
  Ja, jag vet att det är många fotografer som vägrar erkänna att dom behöver redigera sina bilder,(även dom största) men det är bara så att med digitala bilder så måste man alltid göra nånting för att få det där extra stunget i dom !!
  Annars ser dom matta å tråkiga ut !
  I allafall, så håller jag med dej om att göra det bästa man kan med en bild å inte mer med det !
  Du har jättefina bilder, fortsätt redigera som du tycker e fint :))
  D e d som räknas :o)

  Mvh. Gilla


 35. En bild blir inte ALLTID bättre när den har redigerats och det spelar faktiskt ingen roll vad människor tycker om redigering. En bild är fin så länge den är fin. Hur den har blivit fin spelar egentligen ingen roll enligt mig.

  Å andra sidan ser jag upp till människor som fotar snygga bilder direkt ur kameran. Anledningen är förr i tiden. Förr hade man ju sina 35mm kameror och andra analoga kameror där det inte fanns mycket plats för redigering eller förhandsvisning av bilder (att man kan se bilden direkt efter man tagit den menar jag då). Då handlade mycket om att veta hur kameran funkar och hur man tog bra bilder. Jag tycker att det är så enkelt alltihopa nu för tiden. Vem som helst kan ta upp en kamera och få bra bilder vare sig man redigerar de eller inte.

  ”kolla vad bra den är och den är inte ens redigerad!” behöver inte betyda mer än att man är stolt att man tagit en bra bild. Utan att behövt göra den bättre i datorn. Vissa kanske helt enkelt vill kunna ta bilder utan att redigera de.

  ”Sen tycker jag inte heller att en bild någonsin blir perfekt eller färdig. Det går alltid att förbättra något! Men varför nöja sig med en halvbra bild? Varför inte göra det bästa man kan, i alla fall för tillfället?”

  Människor kanske gör det bästa de kan när de får bra bilder direkt ur kameran. De kanske helt enkelt suger på att redigera bilder? En bild kan inte förbättras hur mycket som helst utan att förstöra något annat i bilden.

  Du stör dig på människor som glorifierar ”bra bilder direkt ur kameran” men jag stör mig på människor som påstår att man måste redigera bilder för att de ska bli bra. Att det inte duger att bara ta en bild och hävda att den är bra direkt ur kameran.

  Nu har jag sagt mitt. Det blev nästan en bok men det är sagt iaf.


 36. håller med om allt du skrev! :)


 37. Redigera hör till foto!! :) Hade en kompis som sa att redigering inte hörde till foto. Men vad fan vet hon ;) Jag älskar att redigera det är det som gör en bild perfekt tycker jag :DD


 38. Jag håller verkligen med de flesta som har lämnat en kommentar här: Fotot kan inte vara hur dåligt som helst för att redigeras, man måste redan ha en bra bild i kameran. Det lyckas man ju med hjälp av kompositioner, ljus och grunden till färgerna och mycket mycket mer.


 39. Redigeringen är ju också en ”konst”, eller vad man ska säga. Jag brukar redigera dom flesta av mina bilder, även om jag inte redigerar alla så mycket. Men självklart måste bilden redan vara bra i kameran, med komposition, känsla, skärpa osv.
  Vilken fotograf redigerar inte sina bilder, på ett eller annat sätt?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: