h1

Answers 2: photo

2009/10/07

Här kommer svaren på fotofrågorna också. Att det alltid ska bli så lååångt alltså! :)


Hvor lenge har du tatt bilder? Jag fick min första kamera när jag var kanske 11-12 år gammal, det var en analog och inte särskilt komplicerad sak. Då fotade jag mest kompisarna och hade verkligen ingen aning om vad jag höll på med. Tryckte bara på avtryckaren och använde nästan alltid blixt liksom.

Hvilket kamera var ditt første? Min första egna digitala kompaktkamera var en Canon IXUS 55. Den där analoga saken jag hade innan minns jag inte vad den hette.

Hur blev du intresserad av foto? Som så många andra tyckte jag det var kul med bilder och jag valde att läsa Fotografisk bild A på gymnasiet. Det var då det började på riktigt så att säga.

Hvordan ble du så flink – har du gått på kurser/skole? Inte mer än den där kursen i gymnasiet, annars är jag helt självlärd. Läser väldigt mycket på nätet.

Var hittar du inspiration till dina bilder? Den klassiska frågan som är svår att svara på. Men på sistonde är det något så enkelt som ljuset som inspirerat mig och fått mig att ta fram kameran.

Vilka tycker du var de viktigaste stegen i din utveckling inom foto hittills? Oj vad svårt! Den största förändringen skedde nog när jag i ungefär samma veva flyttade hemifrån, började på mitt jobb och lärde känna Johanna. Då började jag göra allt lite noggrannare och ställa högre krav på mig själv. Man måste ha självinsikt när man fotar, man måste inte alltid vara nöjd och man kan alltid förbättra något.

Jobbar du som fotograf eller är det bara ett stort intresse? Jag jobbar som produktfotograf på ett företag som säljer it-tillbehör.

Vad fotar du i jobbet? Har du något exempel i bloggen? På jobbet fotar jag kablar, datorchassin och andra grejer. Allt ska fotas ur samma vinkel och sedan friläggas, något jag typ kan göra i sömnen numera. Nej, jag har inget exempel i bloggen, så himla kul är det inte att kolla på :)

Vill du fortsätta att jobba som produktfotograf? Om inte hur ser du på framtiden, jobbmässigt. Drömjobb? Jag är inte ens 24 år, klart jag inte hittat helt rätt än, det tror jag inte man gör så här tidigt. Jag har inte den blekaste aning om vad jag vill göra.

Favoritfotograf (inkluderar amatörfotografer)? Jag har jättedålig koll på världskända fotografer tyvärr. Något som jag skäms lite över, man borde ha bättre koll på det som är ens största intresse. Men jag älskar verkligen de bilder som mina T52-vänner Johanna, Elin och Isabell tar. Sen finns det såklart ännu fler i flickr- och bloggvärlden som jag tycker tar helt fantastiska bilder.

Favoritbild som någon annan tagit? Svårt!! Det finns så himla många bra bilder. Jag brukar visa många av dem i mina Flickr Faves som har en egen kategori här på bloggen.

Bild som du tagit och verkligen är nöjd med. 110% nöjd? Jag kan inte bara välja en, det vore elakt mot de andra bilderna. Men den här bilden har jag alltid gillat, trots att den är ganska gammal nu.

Jag undrar hur du sparar ner bilder så de inte blir så grumliga och kontrastlösa på bloggen? Det enda jag kan tipsa om är att spara bilderna i sRGB. Sen är det en självklarhet att spara bilderna i den storlek som de ska publiceras i på bloggen.

Känner du att det var utvecklande att uppgradera till en 5D mark II? Mycket! Framförallt hittade jag glädjen igen och kan ibland bara ta upp kameran och gå runt och fota saker i lägenheten, eller fota lite oplanerade självporträtt osv. Sen tillåter kameran mig att göra precis vad som helst utan att just tekniken stoppar mig.

Hur mycket pengar har du lagt ner på din kamerautrustning? Ehum.. jag vet inte om jag vill räkna på det faktiskt, haha. Men det är närmare 50 000kr tror jag. Och mer kommer det ju bli. Men jag köper hellre ett nytt objektiv än tjugo tröjor från GinaTricot..

Om du får välja ett objektiv, vilket skulle det vara? Då blir det Canon EF 24-70mm 2.8L som förövrigt blir nästa objektiv i min kameraväska. Ett Canon EF 16-35mm 2.8L skulle också sitta fint.

Vilket objektiv skulle du rekommendera, Tamron 28-75 2.8 som du har eller 17-50 2.8? Jag har bara testat 28-75mm men har hört mycket gott om det andra också. Det beror helt enkelt på vilken brännvidd du är ute efter. 17-50mm ger ju mer vidvinkel.

Om du fick välja ett objektiv att köpa som första objektiv efter kitobjektivet, vilket skulle du köpa då? Jag var fullt nöjd med det Sigma 17-70mm 2.8-4.5 som jag köpte till min 400d. Men jag tycker nog att Tamron 28-75mm 2.8 är bättre, mest pga ljusstyrkan.

Efter att ha sett din persiennbild måste jag bara säga, fan va grym 5Dmark2 är på högt ISO! Kan man inte få se fler bilder där du kanske jämför ISOn? Gärna ända uppe på 25600, min 400D har bara 1600 som högst, och då blir det mer brus än du fick på 12800. Mmm, jag vet den är helt underbar. Men när man fotar på så högt ISO försvinner en hel del skärpa och detaljer i bilden. Plus att man måste vara noggrann med exponeringen för om man försöker ljusa upp bilden för mycket i efterhand så blir det brusränder vilket inte är så snyggt. En otroligt ovetenskaplig jämförelse på olika ISO-nivåer nedan, klicka på bilden för större.

Såg att du bara har 50mm och 70-200 nu när du gått till FF, saknar du något rent brännviddsmässigt iom bytet? T ex blir din zoom 1.6 gånger mindre brännvidd än på din 400D. Sen har du inte längre nånting under 50mm, några planer på att skaffa något där? Köpte en Tokina 10-24 idag, är otroligt nöjd med den, ultravidvinkel kanske är något? Som jag skrev lite längre upp så planerar jag att köpa ett normalzoom, Canon 24-70mm 2.8L. För nu får jag låna ett annat normalzoom från jobbet, men man vill ju helst ha sina egna grejer. När plånboken tillåter kommer jag även införskaffa ett vidvinkel.

Annons

7 kommentarer

  1. åh, jag måste köpa ett vidvinkel snart… allt snack om objektiv gjorde mig då inte liten sugen på ett köp! Men 70-200mm ligger nog lite före ändå!


  2. sånt här är så kul att läsa, fast jag aldrig kommer på saker att fråga när det är frågestund


  3. Jag håller med Bea, på båda punkter! Ett på förhandstips ang. ljusstativ: jag köpte ett par snorbilliga Dörr på Cyberphoto. De funkar utmärkt, men har en nackdel: de går inte att få lägre än ca 70 cm, vilket irriterat mig något. När du köper är det bra att ta reda på bästa sättet att fästa blixten och be att få förklaring. Det tog mig många vändor och timmar att räkna ut vad jag behövde och hur det skulle monteras. Jag har fortfarande inte helt fått rätsida på det… Till sist, så har jag använt gorillapoden att sätta blixen i. Knivigt om man vill ha ett paraply, men annars väldigt bra.


  4. Jo, de kan bli upp till 2 meter höga, tror jag. Visst är det sällan man behöver lägre än 70 cm, men när man gör det är det bummer. Det finns Manfrottohållare som man kan vrida åt de uppåt och neråt, för mig räcker det. Man behöver ju inte samma precision som kameran…


  5. Angående frågan om ISO och 400D. 400D kan man låsa upp för att pressa den till ISO 3200.


  6. Jobbar du på Deltaco? :)


  7. Jag länkar detta till min blogg :): Men jag köper hellre ett nytt objektiv än tjugo tröjor från GinaTricotKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: