h1

Undvik kondensation

2009/12/23

Tips:

Kondensation är inget kul för kameran! Det uppstår när man tar kameran från kallt till varmt, som när man varit ute och fotat i kylan och sedan går inomhus igen. Ofta immar objektivet igen, men det kan även bli fuktigt inne i kamerahuset och har man otur kan kameran gå sönder.

Man kan undvika kondensation genom att lägga ner den avstängda kameran i kameraväskan innan man går in, då tinar den upp långsammare och det blir i alla fall inte lika mycket kondens. Det ska vara ännu bättre att lägga ner kameran i en tätförsluten fryspåse som du trycker ut luften från. Då hamnar kondensen på utsidan av påsen istället för i kameran.

Jag gjorde precis det dumma misstaget att gå in i värmen utan att ens stänga av kameran som hängde runt halsen. STUPID! Nu är den fuktig som tusan, men ligger och tinar upp i väskan. Hoppas den klarar sig, men mitt kamerahus är ju ändå vädertätat så det borde inte vara några större problem.

Annons

11 kommentarer

 1. Tack för tipset! :)


 2. Riktigt bra tips, har själv haft problem med det.


 3. Har tänkt på det när jag har varit ute och fotat när det har varit så kallt, fast jag la in den i garderoben när jag kom in, för det är ganska kyligt i mina garderober, vet dock inte om det hjälpte :S


 4. Tack för tipset! Ha flera gånger tänkt tanken att det inte kan vara nyttigt för kameran att gå från iskall till varm på så kort tid. Tur att kameraväskorna är ganska ”temperaturshållande” xD
  God Jul föresten :)


 5. Tack! Har själv gjort så, men tur som är har har det inte hänt!! :)


 6. Jag har gått utifrån -16 med min lilla D60 utan att tänka på det där men kameran klarade sig. bra tips :)


 7. Tack för tipset! :)

  Vill önska dig en God jul & ett Gott nytt år! (:


 8. Jag som inte ens har en kameraväska =/
  Har funderat på det där några gånger, har dock ingen aning om hur jag ska göra. Brukar ha den innanför jackan när jag inte tar kort, känns som att det borde funka lite grann åtminstone.


 9. Hoppas kameran torkar. Tyvärr verkar 5dmk2 ha problem med fukt/kondens speciellt i samband med kyla så var extra försiktig med den kameran. Din 5dmk2 skulle inte vara den första som dog av det.

  Victor: Det är bättre att kameran är kall hela tiden. När du stoppar in kameran innanför jackan så ändras tempraturen snabbt och dessutom så är nog luften där ganska fuktig av kondens/svett från dig själv. Gör som Annika skrev ta med en ziplock påse ut som du stoppar ner kameran i innan du går in. Extra batteri är däremot bra att ha innanför jackan.


 10. Tusen takk for tipset :)

  Kan du skrive noe om hvordan du fikk til denne effekten?

  https://annikasvenmarck.wordpress.com/2009/11/18/like-a-bird/#comments


 11. Åkte skidor i -21 här om dagen och tog in den direkt! Min 400D alltså, nemas problemas. Annars är det ju bara ta ur batteriet ur kameran, så länge ingen el finns i kameran när den blir fuktig så finns det ingen risk för kortis. Man skulle t.om kunna tappa den i vatten om man bara låter den torka ur helt innan man stoppar tillbaka batteriet. :)



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: