h1

Freelensing

2010/01/27

Minns ni dessa bilder? Tänkte dela med mig hur jag gjorde, det är inte svårt. Tekniken kallas Freelensing och ger coola effekter, lite vintage ungefär. Lukeroberts på Flickr har gjort två helgrymma illustrationer för att visa hur det funkar, kolla bilderna nedan.

Om din kamera har live-view så blir det enklare att se vad man håller på med. Var försiktiga så det inte hamnar damm och annat på sensorn. Det krävs mycket övning för att få till bilderna bra, det är lätt att det bara blir pannkaka av det hela, så öva på! Hojta gärna till om ni får till några grymma bilder, det är kul att se.

Illustrationer: lukeroberts @ flickr.com (ja, jag har hans tillåtelse att publicera dem)

Annons

28 kommentarer

 1. Spännande, det kanske är värt att testa någon gång :P :)


 2. Det där måste jag testa :D


 3. se där! det har sina likheter minsann. vi ska spela träningsmatch mot aik snar förresten. och jag får inte vara med! helvete! vill så gärna spöa dem!!!

  och den här tekniken måste jag btw testa! verkar coolt!


 4. det där måste jag ju bara testa :P


 5. omg, så coolt!


 6. du kanske kan hjälpa mig.
  jag har ett 50/1.4 som jag älskar! men när jag kör bländaren mindre, alltså typ från 2 o högre så blir bilderna jätteljusa, TROTS att mittenpluppen ligger i mitten. Varför ligger den ens där om bilden ska bli överexponerad? Då borde den ju ligga ovanför mitten? Jag brukar köra på A o tänkte om det var nått där som spökade, men det är bara med detta objektivet vad jag tänk på iafl, som detta händer. Vet du nått?


 7. måste testas någon gång :)


 8. coolt! måste testas :)


 9. Det där måste jag testa! :)


 10. Låter riktig kul! Ska nog testa det någon gång :)


 11. Märkligt. Jag såg en artikel på en tysk blogg igår om detta. Jag försökte fatta, men fick inte riktigt koll på allt. Det här är ju perfekt. Ser supercooolt ut, borde bli tufft med 35:an (som för övrigt känns helt rätt).


 12. Det där var verkligen ballt. Har redan hunnit prova det, var ju helkul! Har fått till en sk ”DIF” bild.. :) Menar då färgerna.. har förstått att du är Djurgårdare.

  Ciao


 13. Bra med tips :)


 14. Åhå, det där ska jag testa!


 15. sv: Japp, det här är ju superkul. Trixigt med hur man lägger skärpan, men det kommer nog med lite övning. Vad gäller 35:an, så kommer jag att klara mig ganska länge med 2.0an, men en dag vill jag nog ändå ha L-glaset :-). Det är nåt mer med känslan i det objektivet, och så tror jag det gör kameran mer rättvisa. Kan vara så att Canon är på g att lansera en mark II av 1.4:an, dessutom, men som sagt, jag kommer att vänta ett tag. Nästa i kö är nog snarast en 200, eller ett 70-200. Har inte bestämt mig där.


 16. sv: Eftersom du har 24-70 mm, så skulle jag nog skaffa 35:an eftersom den är snabbare. Det är ju inte jättestor skillnad, men ju mer vidvinkel, desto lägre bländare vill jag gärna kunna ha. Sen är 35:an så himla liten, faktiskt mindre än 50 1,8. Min 20:a kommer nog att få stå en del. Om jag vill ha supervidvinkel får jag göra panorama. Fast jag gillar å andra sidan inte heller vidvinkel jättemycket. Vad gäller 1,4:an så är jag väldigt nöjd med den. Det kan väl iofs vara intressant om de gör om även den till ett L-glas, och använder ny teknik, som de gjorde med 100:an, men då blir den förstås mycket dyrare också…


 17. alltså jag har verkligen försökt men jag får HELA tiden ”inget objektiv” .. snälla hjälp? jag kan inte röra objektivet utan att det står så? om det inte sitter helt


 18. Alltså stort tack för galet mycket inspiration! Tog min första freelensing bild idag och blev helt förälskad :D Länkar sen om du vill se


 19. http://elinivemo.wordpress.com/2010/02/03/en-freelensad-kitt/ jag har gjort jag har gjort! :D


 20. Vet inte om jag vågar prova det :)

  Med tanke på att jag är blond finns ju risken för att jag sabbar kameran helt istället med damm i kameran ;)


 21. Måste ju verkligen testas! :)


 22. Det där låter lite läskigt tycker jag. Men väldigt coolt!
  Gillar hans tydliga illustrationer och ännu mer gillar jag att du har bett om tillstånd att publicera dem. Tänk om alla gjorde som du på den punkten. Ahh, vilken lycka. :)


 23. Det blir verkligen snygga effekter, men det verkar ganska svårt.


 24. Riktigt spännande! Måste absolut testa detta :D


 25. Riktigt fina illustrationer måste jag säga, och effektera blir inte dåliga :D
  Måste bara påpeka en sak: Om jag tar av mitt objektiv från kameran, så kan jag inte ta någon bild. Det står bara att kameran inte kan lokalisera objektivet.
  Är det min kamera som kladdar (Har en Nikon D60) eller gör jag fel… ? Tacksam för svar! :)


 26. Hej, har samma problem som Tove, jag skulle vara jättetacksam för svar så jag vet vad jag gör fel.
  Freelensing verkar ju extremt kul!


 27. Tove och Mathilda: Kolla in freelensing-gruppen på Flickr, där finns förklaringar och hjälp.


 28. Jag har två intressanta bilder att dela med mig av :)

  http://www.flickr.com/photos/alexanderkoste/5502832603/
  http://www.flickr.com/photos/alexanderkoste/4785494000/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: