h1

Questions & Answers

2009/12/17

Nu har jag varit dålig på att svara på era frågor igen, därför kommer här ett helt inlägg med svar på den senaste tidens frågor. Om ni har några fler frågor är det bara att fråga på, jag har ätit många pepparkakor och är snällare än någonsin :)

Och till er som ständigt överöser mig med beröm, TACK! Jag blir alldeles generad och rörd över era snälla kommentarer.


Linea frågade på det här inlägget:
Får jag fråga vad du har för bakgrund? En vit vägg som du redigerar om, eller något annat?

Jag svarar: Det är vår ljusgrå vägg i vardagsrummet som jag nästan alltid fotar självporträtt mot. Den får lite olika färger pga min redigering, men jag redigerar sällan väggen för sig utan den påverkas bara av de curves jag lägger på hela bilden, så att säga :)


Märta frågade på det här inlägget:
Har du redigerat fram det blåa ljuset och överexponeringen eller hade du några särskilda inställningar när du fotade? Det ser så mjukt ut liksom. Nyfiken! :)

Jag svarar: Jag överexponerade ganska många steg redan i kameran. Det blå ljuset kommer från de curves jag lekt fram. Det var ett otroligt fint ljus den morgonen!


Niklas frågade också på det här inlägget:
Fattar inte hur du kan sätta skärpan så bra. Några tips att dela med dig av?

Jag svarar: Jag hade stora problem med autofokus när jag tog den bilden, mitt 50mm är kinkigt i motljus. Minns inte om jag just här lyckades med AF eller om jag ställde in det manuellt. Var det manuellt så var det nog mest flyt att det blev rätt, höll handen (eller var det kanske foten?) framför kameran där jag tänkte stå och ställde in fokus. När jag kör med autofokus är det bara köra på och hålla tummarna för att fokus hamnar rätt, brukar välja den fokuspunkt där mina ögon ska vara. Fler tips än så kan jag inte ge, det är bara testa sig fram och ta MÅNGA bilder.


Astrid frågade:
Jag ska äntligen skaffa mig en digital systemkamera (fotar analogt just nu) och är lite vilsen i vad man bör välja. Tror du att det är bättre att köpa en Canon 1000D eller 450D som alltså är billigare och satsa på bra objektiv till? Eller att köpa ett dyrare hus, funderar på 500d, och bara köra med det medföljande objektivet? Vill inte lägga ut mer än 10-12 000 kr och i de pengarna ska det även ligga en försäkring. Vad föreslår du?
(Grejen är att jag vill kunna utvecklas med kameran och jag känner att jag kan lägga ut en del pengar på den för jag kommer antagligen ha kvar den tills den går sönder, men tekniken utvecklas ju hela tiden så man kanske vill uppgradera sig sen..)

Jag svarar: Nu vet inte jag hur mycket det går på att försäkra kameran, kolla om den täcks av hemförsäkringen.

Rent kameramässigt skulle jag undvikit kitobjektivet och satsat på ex. Tamron 28-75mm 2.8 istället. Kostar ca 4200kr. Det är bättre att satsa på bra optik tycker jag och du skulle ändå antagligen vilja uppgradera ditt objektiv så småningom. Det skiljer bara en tusenlapp mellan 450d och 500d, det är inte SÅ mycket ändå. Skrapar du ihop den extra slanten och köper en 500d så får du ju videofunktion, nyare processor och möjlighet att fota med högre ISO. Jag tror det skulle vara det bästa valet. Totalt för kamera och objektiv blir det då 11 200kr.


Frida frågade:
Hejhej, jag har en Canon EOS 400d och söker objektiv men eftersom jag bara är 14 år och inte har egen inkomst så får det inte kosta för mycket. Vet du något som passar på min kamera och som passar min inkomst (såklart har jag sparat + att jag mig det i present)?

Jag svarar: Svårt för mig att svara på eftersom jag varken vet vad du kan lägga på ett objektiv eller vilket användningsområde du ska ha det till. Läs på och kom fram till vad du vill ha ut av ett objektiv och om du ska använda det till porträtt, macro eller om det ska funka till allt och kanske ha zoom. Ett av de mest prisvärda objektiven som är otroligt populärt är ju Canon 50mm 1.8, kostar 1200kr. Det passar väldigt bra till bla. porträtt och ger fint skärpedjup.

Annons

5 kommentarer

  1. Härligt med svar! Det känns som en bra idé att satsa på objektiven. JAg måste bara fråga, vars köper du din utrustning? Jag har sett ”Fotokungen.se”, men jag har dåliga erfarenheter av att köpa saker från internet (mobiltelefon) speciellt när de är så dyra saker. Vars hade du hittat priserna som du gav exempel på?


  2. Astrid: Din bloggadress funkar ju inte så jag får svara här, hoppas du ser det :)

    Jag köper alla mina fotoprylar hos återförsäljare jag känner till väl. Cyberphoto är sjukt bra, men ligger lite dyrare. Det är dock därifrån jag tagit priserna.
    Helst köper jag i en fysisk butik och då oftast Kungsholms foto eller Japanphoto. Båda två ligger 3 min gångväg från mig, farligt men härligt, haha. Kan rekommendera båda.


  3. okej, tack! Dock bor jag i skellefteå och här är det enda utbudet vi har expert, elgiganten och onoff, vad jag känner till i alla fall. Har inte lyckats hitta objektivet du tipsade om i någon av de affärerna, men jag antar väl att om jag köper kamerahuset ”fysiskt”, så kan jag väl kanske stå ut med att beställa objektivet.


  4. och min bloggadress som jag använder just nu heter : xylofon.blogg.se (jag är mitt i ett byte mellan blogg.se och wordpress, måste lära mig lite mer först..Lägg gärna upp lite designtips vettja!)


  5. älskade katt bilden som fräste mot dig x)<3Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: